• BIP
  • niemiecki
12.03.2018

Szanowni Państwo,

W związku ze zgromadzeniem, które ma się odbyć 11 marca br. w Zbaszyniu, organizowanym przez związki zawodowe z fabryki IKEA Industry w Zbąszynku, chcielibyśmy przekazać Państwu kilka informacji.

Podczas corocznego przeglądu wynagrodzeń prowadziliśmy transparentne i otwarte rozmowy z przedstawicielami związków zawodowych. Mimo że tym nie udało nam się osiągnąć pełnego porozumienia, podjęliśmy decyzję o poinformowaniu pracowników o naszej ofercie. Jesteśmy odpowiedzialni za zachowanie równowagi między zwiększeniem wynagrodzeń, a zabezpieczeniem konkurencyjności naszej firmy w dłużej perspektywie. Tylko takie podejście pozwoli zagwarantować miejsca pracy w fabrykach.

Co roku przeprowadzamy rewizję wynagrodzeń w ramach standardowego procesu, w oparciu o aktualne dane rynkowe. Nasze stawki odpowiadają temu, co oferuje obecnie rynek. W naszej ocenie tegoroczne podwyżki na poziomie 6% w połączeniu z dotychczasowym wachlarzem oferowanych benefitów (m.in. prywatna opieka medyczna, bezpłatne obiady w stołówce pracowniczej, program lojalnościowy, plan emerytalny, bonusy, zniżka pracownicza na zakupy w sklepach IKEA, imprezy rekreacyjno – integracyjne, oferta wellness) są bardzo dobrym i rozsądnym rozwiązaniem.

Nasza pozycja jako pracodawcy w regionie jest stabilna i mamy potencjał do dalszego wzrostu. Dokładamy wszelkich starań, aby jak dotychczas konsekwentnie rozwijać się jako pracodawca i liczymy na dalszą współpracę ze związkami zawodowymi.

Wojciech Waligóra
(Dyrektor generalny IKEA Industry w Zbąszynku)

Hejnał Miasta Zbąszyń

• Wirtualna wycieczka