Portal wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na Twoim komputerze.
x
  • BIP
  • Kontakt
  • polski
  • English
  • niemiecki
Aktualności
14.05.2018
Wszędzie znajdziemy  mnóstwo informacji mówiących o tym że szparagi są pyszne, są skarbnicą witamin i składników mineralnych, zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój nienarodzonego dziecka, wspomagają kobiety karmiące piersią i co najważniejsze odchudzają, ponieważ 100 gram warzyw  zawiera jedynie 18 KCal.  nie dziwi wiec nikogo że gospodarstwa rolne oferujące świeże szparagi w gminie Zbąszyń przeżywają prawdziwe oblężenie.    Od wielu już lat systematycznie powiększa się zarówno ilość jak i powierzchnia upraw szparagowych, co stanowi  oczywistą odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie klientów hurtowych pochodzących głównie z Europy Zachodniej jak i indywidualnych stawiających na zdrowe i smaczne jedzenie. Warto podkreślić że w formie podstawowej występują 2 typy szparagów białe i zielone, uprawa szparaga białego jest bardziej pracochłonna, ponieważ wymaga m.in. usypywania specjalnych kopców, które odcinają dopływ światła słonecznego. Zarówno białe jak i zielone szparagi mają swoich zwolenników, o różnych gustach nie trzeba tutaj dyskutować, najważniejsze jest to, by te przepyszne warzywa kupować wyłącznie świeże w dobrym sklepie lub bezpośrednio od rolnika. Szparagi zbiera się do końca czerwca, dlatego należy się spieszyć z decyzją o zakupie.

Szparagi od dawna występują w kuchni polskiej, zainteresowanym podsuwamy pomysł na niezwykle proste i szybkie w wykonaniu „Szparagi w sosie holenderskim”.

Będziemy potrzebować

1.      1 ½ kg szparagów,

2.      Wodę,

3.      Łyżeczkę cukru,

4.      Sól, pieprz  według uznania.

5.      Sos, do wykonania którego będą niezbędne;

a.      ¼ L wody,

b.      170 g (prawie cała kostka) masła,

c.      2 żółtka,

d.      1 łyżka soku z cytryny,

e.      sól, biały pieprz, cukier, koperek według uznania.

Przygotowanie szparagów

Szparagi cienko obieramy (np. obieraczką do ziemniaków) rozpoczynając od główki. Następnie odcinamy twarde końcówki jeżeli takie są,  formujemy pęczki, związujemy je bawełnianą nitką. W garnku do wody dodajemy  cukier, sól i pieprz, następnie umieszczamy w nim szparagi. Całość gotujemy 30 minut (temperatura około 90 st. C), następnie odcedzamy i zalewamy zimną wodą (tzw. hartowanie), odcedzamy i wykładamy na talerzu.

Przygotowanie sosu

Żółtka rozmieszać z wodą, podgrzać i ubijać aż sos stanie się kremowy, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Masło roztopić w rondelku  i przelać je do garnka z przygotowanymi żółtkami i sokiem z cytryny. Dodać sól, biały pieprz, cukier i koperek, wymieszać i udekorować szparagi znajdujące się na talerzu.

Smacznego !

 

 

Zdjęcia pochodzą z gospodarstwa rolnego w Łomnicy.

Galeria: Szparagowe żniwa

« powrót
  •  

Hejnał Miasta Zbąszyń

  • Wirtualna wycieczka
  • szklanenegatywy.pl
  • zbaszyn1938.pl
  • rcz-zbaszyn.pl/